Gastronomen ontdekken nieuw soort kaas

Gastronomen aan het Centrum voor Gastronomie in het Vlaamse Leuven hebben vorige week een nieuwe kaassoort gevonden. Een woordvoerder van het CvG laat ons weten dat het universum veel mysterieuzer is dan dat wij denken. ‘Er zou volgende week zomaar een ontdekking in de wereld van de charcuterie gedaan kunnen worden die ons wereldbeeld compleet op zijn kop zet.’
De nieuwe soort kaas heeft nu nog als naam ‘LV-426’, maar zal binnenkort een volgens de wetenschappers, ‘smakelijker naam’ krijgen. Gastronoom en hoogleraar aan de Universiteit van Brussel Bertrand Dewaele, die vorig jaar al het vermoeden had het bestaan van een nieuwe kaas ontdekt te hebben, zou graag zien dat de kaas naar hem vernoemd wordt. ‘Toen ik mijn mede-gastronomen vorig jaar inlichtte over de mogelijke vondst van een nieuwe kaas, werd ik aanvankelijk uitgelachen en werd er gezegd dat ik simpelweg getuige was van een onregelmatig gevormde Port Salut. Om deze fout goed te maken lijkt het me niet meer dan redelijk om de kaas te vernoemen naar ondergetekende. Daarnaast heeft mijn voornaam al eerder voor inspiratie gezorgd bij de vondst van een nieuwe kaas, dus wie weet.’
De wetenschappers zullen hun nieuwe vondst dit weekend naar eigen zeggen feestelijk vieren met een recentelijk ontdekte fles Cabernet Sauvignon.